Podsumowanie projektu „Roztoczańskie smaki na nowo odkryte” odbyło się 10 listopada 2023 r.
Projekt „Roztoczańskie smaki na nowo odkryte” zakończyliśmy konkursem kulinarnym na najciekawszą potrawę inspirowaną tradycyjną roztoczańską kuchnię oraz pokazem kulinarnym mistrza kuchni, eksperta kulinarnego, blogera Marcina Sikory.
Pierwsze miejsce w konkursie zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Obroczy za gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Guciowie za krokiety z kaszy gryczanej i grzybów, a trzecią nagrodę odebrało Stowarzyszenie „Kosobudy na Roztoczu” za łazanki z kiszoną kapustą. Koło Gospodyń Wiejskich „Turzynianki” za barszcz czerwony z botwiny i swojski chleb wypiekany w tradycyjnym piecu, Koło Gospodyń Wiejskich „Babeczki” z Soch za kebabiki oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Źródełko” w Wywłoczce za ciasto makowe otrzymały wyróżnienia.
Dania konkursowe oceniali kucharz Marcin Sikora, dyrektor Centrum Kultury i Biblioteki Publicznej w Zwierzyńcu Edyta Sadło i Beata Komorowska-Kras ze Zwierzyńca.
Zwycięskie koło z Obroczy otrzymało książkę kucharską, a wszystkie KGW, biorące udział w konkursie odebrały okazałe deski do krojenia, wykonane z drewna jesionowego przez lokalnego rzemieślnika Jacka Kazańskiego.
Wszystkim Kołom serdecznie gratulujemy!
Projekt „Roztoczańskie smaki na nowo odkryte” był dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2023.